Høyesteretts hus: Pris for restaurering

Publisert 14.12.2012

Møbelverkstedet Restaurering AS er prisbelønnet for restaurering av Høyesteretts hus etter bombingen 22. juli.

Allerede fire dager etter bombeangrepet ble de engasjert av Statsbygg slik at Høyesterett var tilbake i eget bygg allerede 1. august, og hadde sin første rettssak 13. august 2011 - tre uker etter terrorhandlingen. Dette sparte Statsbygg for erstatningslokaler til Høyesteretts ansatte.

Skadene og ødeleggelsene på Høyesteretts hus var store: Alle kontorene fra og med inngangspartiet og ned til Grubbegata ble rammet.

Arbeidene har omfattet restaurering av plenumssalen, bibliotek, 1. avdelingsrettssal, korridorer, og større og mindre restaureringer i samtlige kontorer.

Møbelverkstedet utførte restaurering av vinduer og dører, samt koordinerte arbeidene opp mot glassmester og maler. De samlet og katalogiserte alt av treverk, slik at ingenting ble kastet.

Totalt er det restaurert mellom 150 og 200 vinduer, samtlige blyglassvinduer, inngangspartiet, HC-dør, port og dører mot bakgård.

Restaureringen av Høyesterett er på det nærmeste helt ferdige. Det er kun malere som har igjen å flikke på noen vinduer i korridorene.

Bygg og Bevar-prisen

Det var på bedriftstreffet til Bygg og Bevar fredag 7. desember at den første Bygg og Bevar-prisen ble delt ut. Tre kandidater var nominert til prisen, som er på 50 000 kroner.

Juryens begrunnelse for valg av vinneren:
“Prisen tildeles for et imponerende og svært detaljert arbeid, både i prosjektledelsen og utførelse av restaureringsarbeidene i Høyesteretts hus etter bombingen 22. juli. Til tross for den ekstreme situasjonen ble restaureringsarbeidet utført på rekordtid med en usedvanlig høy antikvarisk og håndverksmessig presisjon. Dette gjelder samtlige involverte fag - snekker, glassmester, murer og maler.

Prisen deles ut av Bygg og Bevar, et nettsted driftet av Byggenæringens Landsforening og Miljøverndepartementet. Les om tildelingen på deres nettsted.

×