Åpner regjeringskvartalet for publikum

Publisert 01.09.2014

Statsbygg åpner Y-blokken, Høyblokken og R4 for publikum under årets Oslo Åpne Hus helgen 13. - 14. september. Totalt 145 anlegg er med i arrangementet, de fleste av dem lukket for publikum til daglig. Oslo Åpne Hus er gratis og har som mål å spre begeistring for hovedstadens arkitektoniske og kulturhistoriske perler.

Åpne Statsbygg-eiendommer

For første gang vil Statsbygg åpne Y-blokken for publikum etter terrorangrepet 22. juli 2011. Bygningen fra 1969 er tegnet av Erling Viksjø, og ble planlagt samtidig med Høyblokken fra 1958 av samme arkitekt. I tillegg åpnes R4 (tegnet av Erling Viksjøs sønn, arkitekt Per Viksjø).

Både høyblokken og R4 står som tomme skall etter terrorangrepet 22. juli 2011, mens Y-blokken er delvis i bruk som kontorlokaler.

- Det er besluttet å rive flere av de skadede regjeringsbygningene. Statsbygg ønsker under Oslo Åpne Hus å vise hvordan Y-blokken ser ut innvendig, selv om riving er en stund frem i tid, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen.

- Høyblokken var åpen også i fjorårets arrangement, men stor pågang gjorde at mange ikke slapp inn, fortsetter Nikolaisen. - Nå blir det ny anledning til å komme inn og se skadene som terrorangrepet påførte bygningene. Samtidig er dette en unik sjanse til å se den integrerte kunsten på veggene innvendig, som blant annet Picasso har laget skissene til.

Det ventes stor pågang også i år, og noe ventetid må påregnes.

145 anlegg åpnes

I år er rekordmange bygninger og parker med i arrangementet. Til sammen viser Oslo Åpne Hus frem 145 eiendommer med et variert utvalg av offentlige og private kontorbygninger, kulturbygg, arkitektkontorer, undervisnings- og forskningsbygg, boliger, hager og parker.

Arrangørene bak Oslo Åpne Hus er Oslo Arkitektforening (OAF), Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), Norske landskapsarkitekters forening (NLA) og Statsbygg.

Velkommen inn!

×