Ås gård tatt i bruk

Publisert 23.03.2015

Statsbygg har ferdigstilt Ås gård til riktig tid og til riktig kostnad.

Statsbygg overleverte anlegget til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU på fredag kveld, og mandag ble de første dyrene flyttet inn i det splitter nye Senter for husdyrforsøk, Ås gård. Med det er første etappe i den store Campusutbyggingen på Ås ferdigstilt.

Det var geitene som fikk flytte først. De flytter til et ca 12.000 kvadratmeter stort gårdsanlegg, med plass til 1200 dyr. I løpet av noen uker kommer det også sau, gris, storfe og noen hester. Gårdsbruket består av fem bygg, alle spesialtilpasset brukerne. Luftig fjøs for småfe, sauer og geiter, og et fjøs for storfe. Grisene liker å ha det varmt, så de får eget fjøs med varmekabler i gulvet. Alle fjøsene får egne "fødeavdelinger", og egne arealer for studenter og ansatte. I geitefjøset og storfefjøset er det avanserte melkeroboter, og alle fjøs har muligheter til både å styre formengde til hvert enkelt dyr, og overvåke hva de faktisk spiser.

Statsbyggs prosjektleder Tor Olav Augestad var tydelig stolt da han var med i den første dyretransporten:

- Dette har vært et veldig morsomt prosjekt å jobbe med. Jeg har virkelig fått øynene opp for hvor viktig dyrevelferd og blant annet fôrutvikling er.

Statsbygg har gjennomført selve byggingen på under halvannet år.

- Det har vært meget hektisk, vi har ikke hatt noe ekstratid å gå på. Det gamle Senter for husdyrforsøk skal rives for å gi plass til det nye 62.000 kvadratmeter store veterinærbygget, så framdriften har vært stram. Men vi kom i mål, både tidsmessig og kostnadsmessig, og det virker som NMBU er fornøyd. Det er vi veldig glade for og stolte over, avslutter Augestad

Kontaktpersoner:

×