200-årsdag med over ti tusen gjester

Publisert 26.09.2016

I helgen strømmet over ti tusen besøkende til store og små statlige eiendommer over hele landet.

Aldri før har Statsbygg åpnet så mange dører for publikum på én helg. Fra kongeboliger og kulturbygg til fengsler og tinghus, fra våre mest energieffektive bygg og til våre egne kontorlokaler – Statsbygg ønsket 11 200 publikummere velkommen inn til 40 bygg over hele landet. Arrangementet var et ledd i feiringen av to hundre år som statens forvalter og byggherre.

- Å kunne invitere folk inn i noen av våre aller fineste bygninger har vært en veldig hyggelig måte å feire bursdag på, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

I tillegg til store, kjente bygg som operahuset og Høyblokken i Regjeringskvartalet, åpnet også Norges minste politistasjon dørene. Hele 80 personer trosset «Norges dårligste vei» og tok turen til stasjonen, som ligger i Pasvikdalen i Finnmark.

- Vi har hatt en veldig hyggelig helg, med både voksne og barn på besøk. I løpet av de tre timene vi hadde åpent kom det hele åtti personer innom, noe som er ganske fantastisk med tanke på hvor kronglete det er å komme seg hit, sier Hans Kåre Karlsen, som er Statsbyggs driftsleder og (og for anledningen vaffelsteker) på Nyrud.  

850 på Stiftsgården

Ikke uventet var Stiftsgården, den kongelige residensen i Trondheim, blant våre mest populære attraksjoner, med hele 850 besøkende. I trønderhovedstaden kom i tillegg 2300 mennesker på besøk til Munkholmen, Kriminalasylet, Tronka og NTNUs byggeplass i sentrum.

Også i Bergen fikk publikum besøke kongefamiliens bolig, Gamlehaugen. I tillegg var det omvisninger på både Tinghuset, Statsarkivet og den nye høyskolen på Kronstad. Vestlandet var ellers bredt dekket med åpne hus fra Stavanger i sør til Balestrand i nord.

Botsfengselet i Oslo tilbød omvisninger bak murene, og det økologiske lavsikkerhetsfengselet Bastøy utenfor Horten viste rundt på øya. Begge fengslene var godt fornøyde med besøkstall på til sammen 1150, tross sikkerhetskrav som forhåndsregistrering og mobil- og fotoforbud.

Åpne hus

Som medarrangør av Oslo Åpne Hus har Statsbygg siden 2008 åpnet utvalgte bygg i hovedstaden. Det er imidlertid første gang hele landet inkluderes i et slikt arrangement på én og samme helg

×