40 åpne hus

Publisert 02.09.2016

Statsbygg feirer 200 år i år. Som en del av feiringen inviteres publikum inn i 40 utvalgte bygninger 24. og 25. september. Fra Nyrud politistasjon ved den russiske grensen i nord til Statsbyggs eget regionkontor, den gamle tollboden i Porsgrunn, i sør. Fra Bergen i vest til Kjeller i øst.

- Statsbygg råder over ufattelige 2 800 000 kvadratmeter med bygg, og det er få som bygger og tar vare på mer eiendom enn oss, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen. - I jubileumsåret ønsker vi å vise frem et lite knippe av de mange og flotte eiendommene som vi forvalter.

Spredt utvalg

Statsbygg byr ikke bare på bygninger som er spredt over det ganske land, det er også stor variasjon i typen bygninger som publikum kan besøke. Det blir omvisning på kongeboligene Stiftsgården i Trondheim og Gamlehaugen i Bergen, Tromsø tinghus, Bergen tinghus, og Høyesteretts hus åpner også dørene, og på Kårvika havbruksstasjon utenfor Tromsø kan man blant annet se svømmetunell for fisk. I de energieffektive bygningene til politiet på Stord og høgskolen på campus Evenstad får man vite hvordan bygge miljøvennlig. Og få bygninger er mer spesialtilpasset for sitt bruk enn Justervesenet på Kjeller.

To fengsler

Det blir også mulig å komme innenfor murene på Oslo fengsel (Botsen) og Bastøy fengsel. Begge er representanter for avstraffelsesmetoder som for lengst har gått ut på dato. Botsen var bygget som et panoptikon, der fangevokteren satt midt i sentralhallen og kunne overvåke alle cellene som var spredt ut som en vifte. Bastøy var opprinnelig en oppdragelsesanstalt for forsømte gutter, beryktet for sin strenge praksis, men er i dag et humanøkologisk lavsikkerhetsfengsel.

Regjeringskvartalet

I Regjeringskvartalet blir det omvisning i Høyblokken. I tillegg blir det fri vandring i R4 og mulighet for å se Picassos kunst inne i vestibylen i Y-blokken. I Oslo faller Statsbyggs åpne hus sammen med Oslo Åpne Hus, som totalt har 125 hus og hageanlegg på programmet.

Velkommen inn!

Viktig informasjon om fengselsbesøk

Oslo fengsel (Botsen) og Bastøy fengsel har spesielle sikkerhetsregler for besøkende. Les mer i programmet.

Kontaktperson

Les mer om 40 åpne hus og se hele programmet:
Missing
×