Bygg med humlehotell får miljøsertifikat

Publisert 31.08.2016

Det som skal bli Norges største universitetsbygg har fått sertifikat for gode miljøløsninger.  Det skal blant annet settes opp et humlehotell! 

Statsbygg er i gang med å planlegge byggingen av det nye forsknings- og undervisningsbygg for livsvitenskap, inkludert kjemi og farmasi ved Universitetet i Oslo på over 66.000 kvadratmeter. Nå har miljøambisjonene i prosjektet blitt belønnet med «Excellent»-stempel fra BREEAM NOR, den norske utgaven av Europas ledende verktøy for miljøklassifisering av bygninger.

Bærekraftig

-Dette er en viktig anerkjennelse av de bærekraftige løsningene som er valgt for Livsvitenskapsbygget. Vi er stolte av å ha ansvar for det største prosjektet som har oppnådd «Excellent»-status i Norge, sier prosjektleder Jo Sigurd Lang-Ree i Statsbygg.

Norges største universitetsbygg blir et såkalt passivhus, noe som innebærer et lavt energibehov. Det skal i tillegg monteres solceller i tak og fasade og materialer som gir minst mulig klimagassutslipp.

Miljøsertifiseringen innebærer også krav til bygningsmessige kvaliteter, som blant annet strenge krav til dagslys i kontorarealene og at bygningsmaterialene ikke avgir for mye gasser.

Høyere miljøkrav

Statsbygg har oppnådd miljøsertifikatet for design- og prosjekteringsfasen.

- Vi vil gratulere Statsbygg med sitt første BREEAM-sertifikat. Det er gledelig at flere og flere offentlige byggherrer kommer på banen og stiller høyere miljøkrav til sine bygg, sier Kjersti Folvik, daglig leder i Norwegian Green Building Council (NGBC), eier av BREEAM-NOR.

Humlehotell

En av de mer ukonvensjonelle miljøløsningene, er et tiltak som vil befinne seg utenfor universitetsveggene.

- Vi skal åpne et humlehotell, som vil være et bidrag til å styrke det biologiske mangfoldet i området, forteller prosjektlederen i Statsbygg.

Humler spiller en nøkkelrolle i økosystemene, men de har minket i antall de siste årene. Ved å tilby dem et flott, femstjernes humlehotell håper prosjektet å kunne tiltrekke seg humler fra fjern og nær til å nyte livet og omgivelsene på Blindern.

Dette er BREEAM NOR

Den norske tilpasningen av det internasjonale miljøsertifiseringssverktøyet BREEAM – Europas ledende miljøsertifiseringssverktøy for bærekraftige bygninger.

Gir en detaljert oppskrift på hvordan man bygger bærekraftige bygg i praksis, basert på ni kategorier: ledelse, helse og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi samt forurensning.

Systemet har fem ulike nivåer: Pass, good, very good, excellent og outstanding. Statsbygg har oppnådd Excellent-nivå for Livsvitenskapsprosjektet.

Les mer på BREEAM NORs nettsider.

Kontaktpersoner

×