Disse skal tegne Vikingtidsmuseet

Publisert 01.07.2016

Danske AART architects signerte i dag kontrakt med Statsbygg om å tegne det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy.

De danske arkitektene vant tidligere i år arkitektkonkurransen for museet med bidraget «Naust». Oppdraget omfatter rehabilitering av eksisterende Vikingskipshus og inntil 9300 kvadratmeter nybygg. Med på designteamet til AART architects er også de danske landskapsarkitektene SLA og kulturminnerådgiver Jens Treider. Arkitektene har tidligere etablert et Norges-kontor, og vil dermed jobbe tett på prosjektet gjennom hele prosessen.

- Uten sidestykke

- Norges samling av gjenstander fra vikingtiden er uten sidestykke og er en unik kilde til kunnskap. Denne samlingen er en viktig del av verdens kulturarv, sier Synnøve Lyssand Sandberg, byggherredirektør i Statsbygg.

Visjonen for det nye vikingtidsmuseet er å skape et globalt ledende senter for formidling av kunnskap om vikingtiden, og sikre kommende generasjoner kunnskap om og forståelse av vikingtiden.

Konkurranse

12. april ble vinnerne i den åpne plan- og designkonkurransen om nytt Vikingtidsmuseum kåret på en pressekonferanse i Vikingskipshuset. Deretter har Statsbygg gjennomført forhandlinger med de tre vinnerne, som kom på henholdsvis 1., 2., og 3. plass. Kontrakten gikk til teamet bak prosjektet NAUST, som også fagjuryen hadde kåret som nummer én.

– Dette bidraget gir en svært god løsning på en komplisert oppgave, sier Sandberg. AART har med sitt konsept vist en god forståelse for oppgaven. Bygget har god funksjonalitet for publikum. De som ønsker et kort besøk vil kunne få god oversikt og opplevelse av skipene og samlingen. Samtidig gir konseptet gode muligheter for fordypning og utforskning.

Fagjuryens vurderinger, konklusjoner og anbefalinger er nedfelt i juryens rapport. Rapporten inneholder også en generell omtale av plan- og designkonkurransens overordnede og samlede erfaringer. Statsbygg hartidligere inngått kontrakt med Hjellnes Consult for tekniske rådgiverfag og med Brekke & Strand for et eget sikringsprosjekt for vikingtidssamlingen.

×