Flis varmer opp campus

Publisert 13.10.2016

God gammeldags flis ble den innovative løsningen da Campus Evenstad skulle velge fornybar energi til varme og strøm.

Nå er bryteren skrudd på til det som er Norges første anlegg av sitt slag. I god tid før vinterkulda setter inn, har 260 studenter og ansatte ved Høgskolen i Hedemarks avdeling på Evenstad fått en ny energikilde. Kortreist flis mates inn i et anlegg og blir til varme og strøm. Det kalles et gassifiseringsanlegg, og tar i bruk biobrensel, som er fornybart og klimavennlig.

Selvforsynt

- Over natta har ti bygninger på i alt 10.000 kvadratmeter blitt selvforsynt med fornybar energi til oppvarming og varmtvann. I tillegg får vi strøm fra flisanlegget, sier prosjektleder Inger-Johanne Tollaas i Statsbygg.

En rekke miljøtiltak er gjennomført og planlegges på Campus Evenstad. Studentene i anvendt økologi og landbruksfag har tatt i bruk Låven med et av Norges største solcelleanlegg på 470 kvadratmeter. De har fått et energieffektivt hybelbygg og får snart et nytt administrasjons- og undervisningsbygg som blir Norges beste klimabygg med nær null utslipp av klimagasser både fra bygging, materialer og drift av bygget.

Første gang

- Vi var spente på om flis virkelig ville monne som energikilde på Campus, fordi vi ikke har gjort dette før. Etter kort tids drift er det klart at det gir strøm og varme som forventet, sier prosjektlederen i Statsbygg.

×