Gå rett i fengsel!

Publisert 19.09.2016

Selv om du ikke får penger når du passerer start, kan du gå rett i fengsel i helgen – helt gratis. Statsbygg lover at du også slipper ut igjen. Helgen 24.-25. september arrangerer Statsbygg Åpne hus over hele landet, og hele 40 eiendommer som vanligvis er stengt, åpner nå sine dører for publikum. Botsfengselet i Oslo og Bastøy fengsel er to av dem.

Statsbygg runder 200 år i år, og viser gjerne frem mange av sine flotte bygninger i jubileumsåret. Botsen (Oslo fengsel), kjent fra utallige Olsenbanden-filmer, ble bygget i en tid da man hadde forkastet tvangsarbeid som straffemetode, og heller anbefalte at forbrytere skulle bli «helbredet» gjennom streng isolasjon for å angre sine synder.

Arkitekt H.E. Schirmer tegnet fengselet, der cellene går i en vifteform ut fra sentralhallen. Herfra kunne fengselsvokteren se alle fangene, mens de på sin side kunne se bare ham. Også luftegårdene og fengselskirken var utformet på samme måte. Ikke overraskende var denne avstraffelsesmetoden ingen suksess og Botsen er i dag det eneste fengselet av sitt slag i Norge. Fengselet er ombygget, men er fortsatt i full drift. På lørdag kan du komme innenfor murene.

Bastøy fengsel er Botsens rake motsetning, selv om det også har en mørk forhistorie som «Opdragelsesanstalt for forsømte Gutter». Anlegget ble bygget etter tegninger av Chr. Fürst, og selv om skolen tilbød opplæring i både gårdsdrift og ulike praktiske yrker, ble den mest beryktet for hardt straffesystem og brutal behandling av guttene som havnet her.

I dag er Bastøy blitt verdenskjent som et humanøkologisk lavsikkerhetsfengsel, der landbruk er en av de største arbeidsplassene. På Bastøy er gjentakelsesfrekvensen for straffbare handlinger det laveste i Europa, kun 16 prosent. Lørdag kan du se selv hvordan fengselet fungerer.

Velkommen inn, men sett deg godt inn i hva du må vite om fengselsbesøket i programmet:

Kontaktperson

×