Gamle hus åpner dørene

Publisert 21.09.2016

Statsbygg har en stor samling gamle og historiske bygninger å ta vare på. I helgen åpner vi mange av dem under Statsbyggs åpne hus-arrangement over hele landet. 

En offisersstall med tilhørende ridehus fra 1900-tallet, Norges første anstalt for sinnslidende fra 1842, et brennevinsutsalg fra slutten av 1800-tallet er blant de kulturhistoriske bygningene du kan besøke.

For 200 år siden ble forløperen til Statsbygg etablert, bare to år etter grunnloven. Det er ingen tilfeldighet; med nasjonsbyggingen kom behovet for nasjonale bygninger.

Statsbygg har fortsatt et stort ansvar for å bygge de store formålsbyggene, men også for å ta vare på kulturarven. I helgen kan publikum komme inn i mange av våre kulturhistoriske eiendommer over hele landet.

I Trondheim kan du se hvor kongefamilien bor i når de er på besøk i byen: Stiftsgården er 250 år gammel og er Norges største trepalé med godt bevarte interiører. Også kongeboligen i Bergen, Gamlehaugen fra 1900 åpnes for gratis omvisning i helgen.

I Oslo åpner vi dørene inn til de mektige bygningene Høyesteretts hus,  Oslo bispegård og Victoria terrasse. Blant mange andre.

Velkommen inn!

40 åpne hus

I anledning Statsbyggs 200 årsjubileum åpner vi førstkommende helg, 24.-25. september 40 av våre eiendommer over hele landet.

Les om hva som skjer på den enkelte eiendommen under Åpne hus!

×