Storkontrakt har gitt produksjonsgevinster

Publisert 18.04.2016

Den store skiferleveransen til det nye Nasjonalmuseet har tvunget fram nyvinninger både hos Oppdal Sten og Hofmann Naturstein, som igjen har ført til at produksjonen er blitt mer effektiv. 

I sin produksjon har Oppdal Sten tradisjonelt brukt sprengning for å ta ut blokker fra steinbruddet. For å imøtekomme Hofmann Natursteins kvalitetskrav, har Oppdal Sten måttet sprenge ut blokker som har vært mye større enn nødvendig, opptil dobbelt størrelse, for å ta høyde for svinn under bearbeidingen. Lite kostnadseffektivt for bedriften med andre ord! Hofmann Naturstein anbefalte å skjære ut blokkene med wire. Oppdal Sten fulgte anbefalingen og endret sin produksjonsmetode.

Det er ikke bare Oppdal Sten som har hatt utfordringer med leveransen til det nye Nasjonalmuseet. Steinsorten Mørk Golan fra Oppdal er av de hardeste steinene Hofmann Naturstein har bearbeidet. Løsningen ble å bruke diamanttråd til å kutte opp blokkene - en metode det tyske firmaet ikke har benyttet tidligere. Det gjør at arbeidet går raskere.

Dette store oppdraget på cirka 22.000 kvadratmeter skiferstein til det nye Nasjonalmuseet, har med andre ord ført til en ny produksjonsmetode for Oppdal-bedriften, som gir større presisjon, og dermed mindre svinn. Og en ny metode hos Hofmann for deling av den harde steinsorten som har effektivisert arbeidet.

 

×