Kunstprosjekt på takterrassen

Publisert 21.06.2017

Statsbygg åpner takterrassen på det nye Nasjonalmuseet, og inviterer til forestilling med tre verdensberømte japanske kunstnere 9. september. Forestillingen vil by på tåkeskulpturer, en japansk synthpionér, avant garde dans og lysdesign. Dette er første gang publikum får tilgang til den spektakulære utsikten.

Prosjektet er initiert av Oslo Kunstforening og utviklet i samarbeid med Ultima, Statsbygg, Nasjonalmuseet, Dansens Hus og Ekebergparken.

Billettene ble lagt ut for salg onsdag 21. juni. 

Kunstnerne

Fujiko Nakaya (født 1933) lagde sin første offentlige tåkeskulptur på verdensutstillingen Expo'70 i Osaka. Siden da har hun stilt ut tåke- og skyskulpturer på større museum og kunstarrangementer over hele verden, inkludert Guggenheim i Bilbao, San Francisco Exploratorium og Tate Modern i London. På Ultima vil Fujiko Nakaya installere en tåkeskulptur på takterrassen over råbygget til det nye Nasjonalmuseet – foran Rådhuset, havnen og fjorden. Sammen med skulpturen får du også oppleve to legender innen japansk samtidsmusikk og dans. Ryuichi Sakamoto, på eksklusivt besøk i Oslo, vil akkompagnere Nakayas tåkeskulptur med stemningsfull synthesizer. I tillegg skal koreografen og danseren Min Tanaka fremføre sine Body Weather-bevegelser i dialog med Nakayas tåkeverk.

Shiro Takatani er ansvarlig for lysdesign.

Sakamoto ble berømt på slutten av 70-tallet i Yellow Magic Orchestra, Japans første synthpopband, og gjorde deretter internasjonal solokarriere som popartist, komponist og multimedie-entreprenør. Elektro- og technomusikken hans har hatt enorm innflytelse, og han har blant annet samarbeidet med David Sylvian, Carsten Nicolai, Youssou N'Dour og Fennesz. Han står blant annet bak de Oscar- og Grammy-vinnende lydsporene til Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), The Last Emperor (1987) og The Revenant (2015). Sakamoto komponerte også musikken til åpningsseremonien til Barcelona-OL i 1992. Tidligere i vår kom han ut med sitt 20. soloalbum, async, der et av sporene er en hyllest til Fujiko Nakaya.

Tanaka (født i 1945) er en eksperimentell danser, performancekunstner og filmskuespiller. Hans enestående "hyper-dans" innebærer sinn og kropp i fullkommen enhet, og dansen er ofte improvisert i forhold til et bestemt sted eller musikk. Han har samarbeidet med komponister som Luciano Berio, Hans Werner Henze, Toshi Ichiyanagi, improvisatorer som Cecil Taylor, Milford Graves, Derek Bailey, John Cale, Aki Takahashi, billedkunstnerne Karel Appel og Richard Serra, og forfatteren Susan Sontag. I 2006 startet han en serie improvisasjonsforestillinger som forlot scenen til fordel for utendørsarealer.

Les mer om forestillingen på hjemmesiden til Oslo kunstforening.

Fakta

Fujiko Nakaya + Min Tanaka + Shiro Takatani+ Ryuichi Sakamoto a-form

"Letters Sent from Heaven"

Det nye Nasjonalmuseet
9. september kl. 20.00
Billetter: I salg nå via ticketmaster.no. Pris: 400-500 kr. 

Se tåkekunsten på YouTube

Kontakt

×