Laks på land får arkitekturpris

Publisert 18.01.2017

Ideen om et landbasert oppdrettsanlegg med et opplevelsessenter i Oslo er blitt belønnet med arkitekturpris av Statsbygg.

Det er ikke så mye laks som vokser opp i Oslo. Oppdrettsanlegg oppfattes heller ikke som arkitektoniske perler. Begge deler vil studenten Anders Haagaas Grinde ved Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo (AHO) gjøre noe med. 26-åringen er med prosjektet «FISH» årets første vinner av Statsbyggs studentpris for fremragende arkitektur .

- At byggene som huser Norges nest største industri skal reduseres til tette, primitive stål-telt synes jeg er synd. Oppdrettsanlegg trenger og fortjener en egen arkitektur som kan få fram det beste i dem, sier Anders Haagaas Grinde.

Løser miljøproblem

Juryen i Statsbygg framhever at 26-åringen har gjort innovative grep som går på tvers av dagens standarder innen lakseoppdrettsvirksomheten. Hensikten med et anlegg på land i stedet for sjø er å løse miljøproblemer og vise en alternativ strategi for å utvikle næringen.

Les juryens vurdering av prosjektet.

I tillegg foreslår han å åpne dørene for publikum. - Et opplevelsessenter kan være en severdighet som komplementerer Fjordbyens kultur- og rekreasjonsområder. Men det gjør også matproduksjonen til en transparent prosess, noe som virker positivt både for forbruker og produsent med tanke på mattrygghet og dyrevelferd.

Laks i Fjordbyen

Arkitektstudenten ser for seg et oppdrettsanlegg ved containerhavna ved i Oslo.,

- Bygget er tenkt plassert på en tomt som blir liggende midt mellom byens siste industrihavn og den ytterste delen av Fjordbyens bolig- og parkanlegg, som en slags "buffer", sier han.

- Hvordan var det å bli annonsert som vinner?

- Det var utrolig gøy å motta Statsbyggprisen. Det er vanvittig mye arbeid og frustrasjon som legges ned i en sånn type oppgave. Å få denne prisen på toppen av det å være ferdig på skolen, var helt fantastisk!

×