Nytt besøkssenter på Jernaldergården

Publisert 19.12.2017

Statsbygg har ferdigstilt et nytt besøkssenter ved Jernaldergården på Ullandhaug i Stavanger. De besøkende kan nå tas imot i et nytt senter på om lag 840 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Senteret inneholder blant annet toaletter, garderober, undervisningsrom/verksted, utstillingsareal, storkjøkken, kafé og lokaler for selskap, kurs og konferanser.

Jernaldergården er en av de mest populære turistattraksjonene i Stavanger. Behovet for en oppgradering av fasilitetene for ansatte og besøkende har vært stort. Oppdragsgiver for prosjektet er Universitetet i Stavanger, Arkeologisk museum. Senteret er tegnet av Nuno Arkitektur.

Den 19. desember 2017 overleverte avdelingsdirektør Kjersti Sandvik i Statsbygg, nybygget til rektor Marit Boyesen ved Universitetet i Stavanger, som stiller lokalene til disposisjon for Arkeologisk museum ved museumsdirektør Ole Madsen.

– Både cruiseturister og barneskoleelever er blant de mange besøkende til Jernaldergården hvert år. Frem til nå har fasilitetene for dem bestått av noen brakker på området, så dette er en stor forbedring, sier Statsbyggs prosjektleder Trond Liane.

Besøkssenteret ligger i flukt med terrenget og har torvtak, store glassvegger med utsikt mot Jernaldergården, samt fasader i cortén-stål. I cortén-stålet er det lagt inn et prikkemønster som blir opplyst bakfra, og skaper en flott effekt. Innvendig er det brukt støpt betong, massivtre og jern. Det er også støpt en utvendig platting i betong hvor de besøkende kan sitte når været er fint. Besøkssenteret er bygget etter standard for passivhus.  

Om gården og senteret

Jernaldergården på Ullandhaug i Stavanger er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden, rundt 350-550 e.Kr. Det sto ferdig i 1975, og består av tre bygninger.

Det nye besøkssenteret harmonerer i uttrykk og materialvalg med de eksisterende byggene. I tillegg til besøkssenteret har Statsbygg også anlagt en sti med universell utforming opp til selve Jernaldergården. Anlegget ligger i et landbruksområde, og rundt besøkssenteret går sauer på beite.

Jernaldergårdens nye besøkssenter åpner dørene for publikum søndag 28. januar 2018, med en åpningsfest der alle er velkomne.

Kontakt

×