Heldigitalt byggeprosjekt overlevert

Publisert 14.12.2018

På Gol står Statsbyggs mest digitale byggeprosjektet noen gang ferdig. Nå er nøklene gitt videre til Statens vegvesen. 

Den nye sambruksstasjonen langs riksvei 7 består av en kombinert trafikkstasjon og kontrollhall på til sammen 667 kvadratmeter. Prosjektet inkluderer også en såkalt døgnhvileplass for ca. 20 vogntog der sjåfører kan parkere og ta korte eller lengre pauser.

- Byggeprosessen har vært svært god. Vi har tatt i bruk mange nye teknologiske hjelpemidler. Det har gjort oss i stand til å kombinere høy kvalitet med høy effektivitet, sier prosjektleder Bjarni Einarsson i Statsbygg.

Sambruksstasjonen og døgnhvileplassen har vært et pilotprosjekt i den digitale satsingen Digibygg, der Statsbygg går i bresjen for å teste ut ny teknologi som kan modernisere byggebransjen.

- Dette er det første prosjektet der vi har tenkt digitalt helt fra starten. Det gjør dette til vårt mest digitale byggeprosjektet noen gang, sier Einarsson.

Papirløs byggeplass

På Gol har det ikke vært en eneste papirtegning. I stedet har kontinuerlig oppdaterte 3D-modeller (bygningsinformasjonsmodeller) vært å finne i PC-er på byggeplassen.

Droner har hentet inn geodata. VR (virtual reality) er benyttet for virtuell gjennomgang av landskapsplan og møbleringsplan. AR (augmented reality) er benyttet gjennom hele byggeperioden for å gjøre visuell kontroll og avdekke avvik mellom bygningsinformasjonsmodellen og det faktiske bygget.

Dataspill har lært arbeiderne om sikkerhet. Bygningsmaterialer merket med radiofrekvenssignaler har lettet logistikken. Tekniske installasjoner er festet i taket etter at en borerobot har sørget for hullene i himlingen.

Digital framtid

Selv om sambruksstasjonen nå står ferdig er ikke digitaliseringen over på Gol. 

- Nå skal bygningen driftes ved hjelp av blant annet stordata, sensorteknologi og fjernstyring, sier Einarsson.

Se video fra Gol

×