Offisiell åpning av gartneriet på Bygdø Kongsgård

Publisert 24.05.2019

Gartneriområdet på Bygdøy er forvandlet fra gjengrodd og forlatt til en økologisk perle for publikum. Nå inviterer Statsbygg og Norsk Folkemuseum til åpning blant frukthager, veksthus og honningproduksjon.

Gartneriet på Bygdø Kongsgård ble første gang etablert i forbindelse med byggingen av Oscarshall på 1850-tallet. Det var behov for planter både til lystslottet og for å utvikle området til en folkepark. Det ble bygget to drivhus og en bolig til gartneren.

Bruken av området har endret seg flere ganger siden den gang. Etter at det hadde ligget brakk i en årrekke startet Statsbygg arbeidet med å tilrettelegge for fremtidig drift i 2015.

Når gartneriet på Bygdø Kongsgård nå åpner er samtlige bygninger restaurert og rehabilitert. Det samme er utearealene med spirende frukt- og grønnsakhager og et universelt tilpasset stinett.

Det tidligere fyrhuset er ombygget til kafé. Servicebygningen inneholder blant annet slyngerom for honningproduksjon. Gartnerboligen er blitt kontorer. Et nytt veksthus er oppført og garasjebygningen er tilrettelagt for foredling av gjødsel.

Norsk Folkemuseum har i sin avtale om disposisjonsrett med Kommunal og moderniseringsdepartementet forpliktet seg til å utvikle gården slik at området tilrettelegges for publikum og benyttes til formidling av økologisk landbruk, stedets natur og kulturhistorie.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland vil være tilstede under åpningen sammen med blant andre eiendomsdirektør Gro Bratsberg i Statsbygg og direktør Olav Aaraas ved Norsk Folkemuseum.

Tid/sted

Tirsdag 28. mai 2019, kl. 13.00 - 14:30

Museumsveien 15, 0287 Oslo

Påmelding 

Presse kan melde seg på via e-post til gjja@statsbygg.no

Program 

13.00: Velkommen ved Gro Bratsberg, direktør for eiendomsutvikling og forvaltning, Statsbygg

Nøkkelseremoni. Gro Bratsberg, Statsbygg, overleverer gartneriet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet ved statsråd Monica Mæland, som stiller det til disposisjon for Norsk Folkemuseum ved direktør Olav Aaraas

Tale ved daglig leder Kitty Stensrud, Unikum

Boklansering av boken "Gartneriet ved Bygdøy Kongsgård"

Enkel servering og mulighet for å gå rundt i anlegget. 

14.30: Arrangementet avrundes

 

Kontakt

Hege Njaa Aschim
Kommunikasjonsdirektør
Mob. 91370172
Send e-post
×