Guiden til gode kontorløsninger

Publisert 03.10.2019

En ny europeisk veiledning viser hvordan man skaper effektive og velfungerende arbeidsplasser på kontoret.

Hva er de perfekte omgivelsene å jobbe i? Det finnes ikke ett svar på det spørsmålet.

Noen ganger er alt du trenger fire vegger og en dør. Andre ganger er det et åpent landskap, et møterom med tavler du kan skrive på, eller en sofa ved kaffeautomaten.

Hvilken løsning som fungerer best vil sannsynligvis variere med arbeidsoppgavene dine. Ville det ikke da være fint å kunne velge den løsningen som passer deg best der og da?

Slik begynner den nye, forskningsbaserte guiden om aktivitetsbaserte arbeidsplasser.

Guiden forklarer hvordan aktivitetsbaserte arbeidsplasser fungerer: Det er arbeidsoppgaven din som bestemmer hvordan og hvor du jobber. Må du konsentrere deg kan du sette deg på et eget kontor. Skal dere gjennomgå en rapport kan dere booke et møterom. Skal du drodle kan du samle en gjeng i sofaen ved kaffeautomaten.

Last ned guiden her.

Videre forklarer guiden hvordan en virksomhet kan komme i gang med denne måten å jobbe på, og hva som skal til for å lykkes.

- Denne veiledningen gir oss en kunnskapsbasert forståelse av hva aktivitetsbaserte arbeidsplasser er på sitt beste. Virksomheter som lykkes med denne måten å jobbe på, kan utnytte arealene sine mer effektivt enn i dag samtidig som kvaliteten på arbeidet blir enda bedre, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Stort europeisk samarbeid

Guiden gis ut av det europeiske nettverket av offentlige eiendomsforvaltere, PuRE-net. Statsbygg-sjef Nikolaisen er også for tiden president i PuRE-net, som har 23 medlemsland.

Til å utarbeide guiden har PuRE-net engasjert den internasjonalt anerkjente eksperten Juriaan van Meel. Med en rekke eksempler og anbefalinger er dette en nyttig veiledning for alle som planlegger en mer effektiv organisering av arbeidsplassene på kontoret.

Likevel understreker Nikolaisen at guiden ikke presenterer én konkret oppskrift for virksomheter som vil gå over til å jobbe aktivitetsbasert.

- Det er avgjørende å forstå at dette ikke bare dreier seg om den fysiske utformingen av arbeidsplassen. Dette handler om endringsprosesser der deltagelse, medvirkning og ledelse er nøkkelord, sier han.

I en tid der miljøutfordringene er større enn noen gang legger Nikolaisen vekt på hvor viktig det er at virksomheter utnytter plassen sin best mulig.

- Det er beregnet at 50 prosent av alle kontorarbeidsplasser i Europa står tomme til enhver tid. Dette er en enorm sløsing med ressurser og bidrar til å gjøre bygge- og eiendomsbransjen til en klimaversting.

 

Hege Njaa Aschim
Kommunikasjonsdirektør
Mob. 91370172
Send e-post
×