Frøhvelvet på internasjonal toppliste

Publisert 09.10.2019

Hva har Svalbard globale frøhvelv til felles med Apollo 11, Bitcoin og Harry Potter?

Flere tusen forslag fra alle samfunnsområder er blitt vurdert i kåringen av de 50 mest innflytelsesrike prosjektene de seneste 50 årene. Blant de utvalgte finnes nyvinninger innen alt fra teknologi og helse til arkitektur, finans og underholdning.

Frøhvelvet på Svalbard, som Statsbygg ferdigstilte i 2008, er et av de 50 som kom gjennom nåløyet. Blant de andre er såpass varierte prosjekter som Apollo 11, Bitcoin, Harry Potter, iPod, operahuset i Sydney, Toyota Prius og Live Aid.

- Dette er et imponerende selskap, som sier noe om hvilken posisjon frøhvelvet har internasjonalt, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Verdensledende 

Det er den verdensledende organisasjonen for prosjektstyring, Project Management Institute (PMI), som står bak kåringen.

PMI har mer enn tre millioner medlemmer fordelt på 300 avdelinger verden over. Topplisten ble offentliggjort i forbindelse med organisasjonens 50-årsjubileum i Philadelphia.

- PMI er en viktig internasjonal aktør. Det er svært gledelig at de anerkjenner både tanken bak og utføringen av et så spesielt prosjekt som frøhvelvet, sier Nikolaisen.

Hele verdens hvelv

Svalbard globale frøhvelv er Statsbyggs kanskje aller mest kjente byggeprosjekt internasjonalt. Hit sendes frø fra hele kloden for sikker langtidslagring i kalde og tørre fjellhaller. Frøprøver fra mer enn 4000 plantearter ligger her.

Slik ivaretas genetisk materiale som er svært viktig for den globale matsikkerheten. I 2015 ble Syria det første landet til å hente deponerte frø ut fra hvelvet, etter at genbanken i Aleppo ble skadet i krigen og ikke lenger var i stand til å dyrke frø.

Den naturlige kulden var en av hovedårsakene til at frøhvelvet ble bygget på Svalbard. Klimaendringer og varmere temperaturer har imidlertid ført til at permafrosten ikke har lagt seg som planlagt rundt hvelvet.

Statsbygg fullfører i disse dager et rehabiliteringsprosjekt som gjør at permafrosten kan etablere seg og sørge for den jevne kalde temperaturen som frøene trenger.

Hege Njaa Aschim
Kommunikasjonsdirektør
Mob. 91370172
Send e-post
×