Tromsø fengsel

Tromsø fengsel ligger på Nordøya, ca. seks km. fra Tromsø sentrum.

Historien om Tromsø fengsel går tilbake til 1846 da tomt til ting og arresthus ble planlagt i Vestregate i Tromsø sentrum. Bygningene ble ferdigbygget i 1863. I slutten av 1930-årene var Tromsø distriktsfengsel nedslitt og uhensiktsmessig og en plan for utbygging ble startet, men dette stoppet opp under krigen. Etter krigen ble det klart at tomta var lite egnet og man fortsatte planlegging, men nå på tomt på Nordøya som staten kjøpte i 1954.

Høsten 1963 startet byggearbeidet med nye Tromsø kretsfengsel og det ble ferdigstilt i juni 1966. Samlet byggeflate var 2.450 m2. Fengselet hadde ved oppstart 34 innsatte.

I juli 2004 tok fengselet i bruk rehabiliterte og nye lokaler. Fengselet ble da utvidet med 25 plasser. Fengselet hadde nå totalt 59 plasser: 20 i den nye, åpne avdelingen i et eget bygg, og 39 lukkede plassene, blant disse fem nye plasser.

I den lukkede, rehabiliterte delen av anlegget fikk varetektsavdelingen bad og WC på hver celle blant annet. Det ble også oppført et kulturbygg med mulighet for idrettsaktiviteter og med en forsamlingssal. Her er også bibliotek som er felles for både åpen og lukket avdeling. Fengselet har også mekanisk verksted og verksted for blikkenslagerarbeid, en skoleavdeling og et kjøkken, samt helseavdeling. 

Eiendom. Forvaltes
Fengsel

Balders Veg 15

9019 TROMSØ

Fakta

Eiendomstype: fengsel
Tomteareal: ca
54050
m2
Bruttoareal: ca
5688
m2
Leietakere:
  • Kriminalomsorgsdirektoratet

Les ferdigmelding fra 2004

Tromsø fengsel, rehabilitering, tilbygg og nybygg
Ferdigmelding

×