Bjørnøya meteorologiske stasjon

Bjørnøya ligger på 74.30° nordlig bredde omtrent midtveis mellom fastlandet og Spitsbergen. Værforholdene er barske, også om sommeren, og mørketiden varer i tre måneder.

Den første meteorologiske stasjonen på Bjørnøya ble opprettet i 1918, av Det geofysiske institutt i Tromsø. Ett år senere opprettet kullselskapet Bjørnøen AS en radiostasjon på øya. Etter at kulldriften tok slutt fikk Det norske meteorologiske institutt i 1932 ansvaret for administrasjonen og drift av radiostasjonen.

Bjørnøya har et mannskap på ni: leder, fem er meteorologisk personale, en driftstekniker og to kokker.

Statsbyggs regionkontor nord har ansvaret for kontinuerlig vedlikehold og rehabilitering av de meteorologiske stasjonene på Bjørnøya og Hopen. Dette er steder det ikke er mulig å komme til uten avtale med Kystvakten eller skip som passerer på vei til Svalbard. Og her nytter det ikke alltid å planlegge utreise eller hjemreise helt nøyaktig, for så mye er avhengig av været, og av Kystvaktens øvrige oppgaver. Heldigvis er det god plass på stasjonen på Bjørnøya. Her er det en komplett reservestasjon med utstyr og sengeplasser - en livsnødvendighet om det skulle oppstå brann på hovedstasjonen.

Les mer og se bilder på nettsidene til Meteorologisk institutt eller nettstedet  bjornoya.org.

Eiendom. Forvaltes
Offentlig adm. og tjenesteyting

9176 BJØRNØYA

Fakta

Eiendomstype: offentlig adm. og tjenesteyting
Tomteareal: ca
0
m2
Bruttoareal: ca
4477
m2
Leietakere:
  • Klima- og Miljødepartementet

×