Moskva, Ambassaden i

Ambassaden i Moskva holder hus i et verneverdig praktbygg fra 1889, rikt dekorert med takmalerier og gulldekor. Den er et staselig eksempel på historismen som byggestil.

Den norske ambassaden i Moskva er en historisk og arkitektonisk skatt fra 1889, som ble tatt i bruk som ambassade i 1944 og totalrenovert av Statsbygg i 2000-2001 – etter en lengre periode med forfall. Representasjonslokalene er nå tilbakeført til sin originale prakt, og regnes blant de fineste eksempler på historisme som byggestil i Moskva. Russiske myndigheter har gitt bygningen offisiell status som verneverdig.

En storslagen marmortrappen fører opp til ambassadørens kontor i annen etasje som også inneholder speilsalen med forgylte lysekroner og et vakkert takmaleri, peisestuen og den grønne Gullsalen, der taket er dekorert med skyer og malerier av de fire årstider. To selvportretter av Fridtjof Nansen og grafikk av Edvard Munch er å finne på veggene, blant mye annet. 

Statsbygg eier og forvalter utenriksstasjoner i 55 land, men ambassaden i Moskva er enestående i porteføljen. Da andre verdenskrig brøt ut i Norge, hadde den store villaen i Kokkegaten 7 vært tysk ambassadebolig i tjue år. Da tyskerne brøt ikke-angrepspakten og sendte soldater inn i Sovjetunionen i 1941, var det slutt. I 1944 flyttet i stedet den norske ambassaden inn, takket være en historisk bytteavtale som fortsatt står ved lag: Den russiske stat eier det norske ambassadebygget i Moskva, slik den norske stat eier den russiske ambassadebygningen i Oslo. Begge disse to adressene var disponert av tyskerne fram til andre verdenskrig, da de ble kastet ut og den norsk-russiske bytteavtalen ble inngått.

I dag er ambassaden i Moskva et kjært møtested for gjester fra politikk og næringsliv. Dette er også den norske utenriksstasjonen som utsteder flest visa, nærmere 30 000 hvert år.

Les mer om ambassaden i Moskva på ambassadens nettside.

Eiendom. Forvaltes
Ambassade

Ulitsa Povarskaya 7

121069 Moscow

Fakta

Bygg:
  • Kanselli
  • Vaktbod
  • Stasjonssjefsbolig
  • Kontor
Eiendomstype: ambassade
Tomteareal: ca
0
m2
Bruttoareal: ca
3019
m2

×