Stockholm, Ambassaden i

Den norske ambassaden i Stockholm ligger vakkert til i Skarpögatan med utsikt over Djurgården. 

Tomta ble i sin tid kjøpt av den norske regjeringen som en del av et økonomisk oppgjør rett etter andre verdskrig. Etter en arkitektkonkurranse i 1948 fikk Knut Knutsen oppdraget med å tegne ambassaden, som ble offisielt åpnet i juli 1952.

Knut Knutsen ville at ambassaden skulle flukte med det lett skrånende landskapet ned mot Djurgården. Idealet var at bygget nærmest skulle være usynlig for forbipasserende. Bruken av teglstein, tre og kopper i fasaden skaper et organisk inntrykk, og de store vinduene speiler vegetasjonen på utsiden.

Ambassaden er rammet inn av en lav teglsteinsmur - en kontrast til de strengt bevoktede festningene til nabo-ambassadene. Denne åpenheten er helt i tråd med intensjonene til arkitekten. Huset er inspirert av japansk arkitektur, noe som ikke minst er synlig i bruken av opakt glass mellom flere av rommene, og de mange skyvedørene, en minimalistisk innredning og utstrakt bruk av treverk. Fleksibiliteten i romløsningen er svært gjennomtenkt. For eksempel har residensen ett stort sammenhengende hovedrom, men de mange skyvedørene gjør det mulig å skape en hyggelig og intim atmosfære enten det er to eller hundre gjester tilstede.

Ambassaden er rikt utstyrt med norsk kunst og kunsthåndverk og har trolig den største samlingen av norsk kunst på noen utenriksstasjon.Det meste kom på plass allerede da ambassaden var ny.

Knut Knutsen var kjent for å tenke helhetlig og var svært opptatt av detaljer. Da huset var nytt, var alt fra stoler, bord, lamper, skap, hyller og kommoder tegnet av Knutsen. Ektefellen Hjørdis Knutsen designet gardiner, tepper og møbelstoffer.

Etter så mange års bruk, meldte i slutten av 1990-årene behovet seg for en mer omfattende restaurering og modernisering. Statsbygg gjennomførte dette prosjektet, så langt det lot seg gjøre, i harmoni med den opphavelige ideen til Knutsen. 

Eiendom. Forvaltes
Ambassade

Skarpögatan 4

11527 Stockholm

Fakta

Bygg:
  • Kontor
  • Stasjonssjefsbolig
Eiendomstype: ambassade
Tomteareal: ca
6067
m2
Bruttoareal: ca
2022
m2
Leietakere:
  • Utenriksdepartementet

×