Regjeringskvartalet, Grubbegata 1

Grubbegata 1 ble bygget i 1937-1940 som Oslo tinghus. Tingretten og lagmannsretten flyttet inn i det nye tinghuset i 1940. I 1994 flyttet alle rettsinstansene inn i det nye tinghuset som da sto ferdig på Hambros plass. Grubbegata 1 ble ombygd i 1998 og er nå en del av regjeringskvartalet. 

Det var arkitekt Ove Bang som i 1936 vant arkitektkonkurransen om Oslo tinghus i Grubbegata 1. Bygningen er et av få eksempler på rendyrket funksjonalisme i Norge. Ove Bang har også tegnet Samfunnshuset på Arbeidersamfunnets plass (1940).

Bygningen har seks hele etasjer, en mesanin over første etasje, en inntrukket sjuende etasje, samt kjeller. I første etasje er det en søylearkade mot gaten. Det er nok denne søylehallen bygningen er mest kjent for. Hallen var tidligere publikumsareal, omkranset av rettssaler. I rettssalene og noen forrom ble glassbyggerstein brukt i himlingene for å gi overlys til lokalene. 

Som fasadekledning er det brukt naturstein. Inngangspartiet er plassert i hjørnet av bygningen og danner overgangen mellom Grubbegata 1 og Høyesteretts hus.

Vern

Grubbegata 1 er foreslått fredet med formål å bevare det tidligere Oslo tinghus, som en viktig representant for norsk funksjonalisme og som et av Ove Bangs hovedverk, samt å bevare bygningens rettshistoriske verdier.

Eiendom. Forvaltes
Regjeringsbygg

Grubbegata 1

0179 OSLO

Fakta

Eiendomstype: regjeringsbygg
Tomteareal: ca
1320
m2
Bruttoareal: ca
8159
m2
Leietakere:
  • Kulturdepartementet

Les mer om Grubbegata 1:

Grubbegata 1, Oslo
Faktaark

×