Vestbanen

Stasjonsbygningene som tidligere var Vestbanestasjonen, ligger ved Rådhusplassen i Oslo, nær fjorden og Aker brygge.

Vestbanebygningen er tegnet av arkitekt og stadskonduktør Georg A. Bull og sto ferdig i 1872, til åpningen av jernbanen mellom Christiania og Drammen. Ny bygning for stasjonsmester og for lokaltrafikk ble oppført 1916-1920.

Jernbanestasjonen ble nedlagt i 1989 og eiendommen ble overført fra NSB til Statens bygge- og eiendomsdirektorat året etter. Perronger og sporanlegg ble fjernet, og arealet opparbeidet som parkeringsplass.

Det var lange prosesser for å finne ny bruk av eiendommen. Hovedbygningen huser nå Nobels Fredssenter, som åpnet i 2005, etter ombygging ved Telje-Torp-Aasen arkitektkontor. Arkitektbyrået Adjaye Associates ble engasjert til å konkretisere Nobelsenterets abstrakte utstillingskonsept over til fysiske interiørløsninger i Vestbanebygget. Les mer om prosjektet i ferdigmeldinga.

I stasjonsmesterbygningen har det blant annet vært restaurantdrift. Nasjonalmuseet leier nå bygningen til et informasjonssenter om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen, "Mellomstasjonen".

Vern

Hovedbygningen og stasjonsmesterbygningen ble fredet i 1994. Fredningen omfatter bygningenes eksteriør, samt interiøret i hovedbygningen. Formålet er å bevare et arkitektonisk og kulturhistorisk verdifullt bygningsmiljø.

Eiendom. Forvaltes
Kultureiendom, museum o.l.

Brynjulf Bulls Plass 1

0250 OSLO

Fakta

Eiendomstype: kultureiendom, museum o.l.
Tomteareal: ca
15171
m2
Bruttoareal: ca
4148
m2
Leietakere:
  • Stiftelsen Nobels Fredssenter
  • Kaffebrenneriet AS
  • Nasjonalmuseet for kunst
  • Statsbygg

Les ferdigmelding fra 2005:

Nobels fredssenter. Stasjonsbygningen, Vestbanen
Ferdigmelding

×